Paul D'Amico

Flat Remodel  -  Marseilles, France - Lounge

Under a layer of lino and glue an original period Carrara Marble mantelpiece was discovered. The fireplace was reopened for use and a newspaper cutting was found dating 1962. The door between lounge and kitchen was disposed of and an opening created to allow communication between the volumes.  The original "tomettes" (hexagonal terracotta tiles) had been tiled over and ruined. This second layer

was removed and replaced in the lounge with light bamboo parquet while the kitchen and bathroom were retiled with light toned 40x40cms tiles, creating a unifying uncluttered floor space with a sliding door between bathroom and entrance hall.

 

The 2 bedrooms were redefined as 1 bedroom and 1 dressing room - the Flat had ceilings 3.2 metres high and thus a platform housing a temporary sleeping space was installed above the dressing's cupboard. Two double glass doors separating bedrooms and lounge were removed. The remaining frame was kept but improved with timber mouldings and repainted. A sliding bookshelf was designed.

fireplace lounge

Openings made into the bathroom increased light to a "dark hole" and created the necessary ventilation to end the mould smell.  The climate in Marseilles is dry, almost desert like, because the prevailing wind blows from the land and not the sea. Hence, windows could be left open 24 hours a day April till October with the louvred shutters closed. The louvred shutters were an original feature and required work but had the advantage of having the slats widely spaced to allow generous air circulation.

Flat Remodel Kitchen Flat Remodel